Karaciğer Temizliği

Gönül Ayyıldız

Updated on:

Çok uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü fırsat bulamadığım Karaciğer Temizliğine Aslıhan ablanın cesaretlendirmeleriyle bugün başlamış bulunuyoruz. Kendisi doktor olduğu için işin sağlık boyutunu ona, irade boyutunu da kendime emanet ettim. Bu arada siz sormadan söyleyeyim; Listeleri de, neler yenebileceğini de, bu temizliğe ihtiyacınız olup olmadığını da hatta ve hatta temizlik sonrasında yaşayacağınız değişimleri de Aidin Salih hanımın Gerçek Tıp isimli kitabından öğrenebilirsiniz. Ayrıca kitapta birçok hastalığa bitkisel çözümler ve bitkilerin bilmediğimiz faydalarını öğrenmek mümkün.

Program 14 gün hazırlık ve 3 gün de temizlik süresinden oluşuyor. Önce sevdiğim şeylerin yasaklı olmasından gözüm korksa da, sonra serbest olan şeylerin içerisinde sevdiklerimi düşünerek motive olmaya çalıştım. Ve sanırım başarmış olarak programa başladım. Şimdi önemli olan 17 gün boyunca, mideyi ve bağırsağı yormayacak şekilde beslenmek ve tabi bunu yaparken de karaciğere fayda sağlayacak sebze ve meyveleri öne çıkarmak.

Diğer yandan kendinize “Karaciğer zaten kendi kendini temizleyen ve yenileyen bir organ yiaa” diyebilir yahut çevrenizden bu temizliği yapmanın alternatif yollarını arayabilirsiniz. Hiç zahmet etmeyin ben söyleyeyim; Düzenli spor, düzenli beslenme, paket gıda ve gdolu ürünlerden uzak durmak, ideal kiloyu muhafaza etmek, sebze yemeklerini kayatuzu ve zeytinyağı ile en hafif şekilde tüketmek, düzenli olarak enginar gibi karaciğer dostu sebzeler tüketmek. Bakıldığında sanırım yarısına dahil, yarısından uzağız. Aynı gün içerisinde enginarın üstüne kola içen insanlar da bir zahmet karaciğerinin kendi kendini temizlemesini beklemesin.

Şimdi bu yazıda kendi temizlik günlüğümü tutarak, süreci nasıl geçirdiğimi kısa kısa anlatmaya çalışacağım. Bu sayede, kitaba bakmak yerine yine bana ne yeyip içtiğimi soracaklar için de bir program ortaya çıkmış olur belki.

Not1: Günlük tercih ettiğim sebze&meyvelerin hiçbir özel sebebi yoktur. Çoğunlukla evde var olanları değerlendirdim. Ve öğle öğününde tercih ettiğim sebzeleri kimi zaman çorba, kimi zaman yemek, kimi zaman salata, kimi zaman haşlanmış olarak yiyeceğim. Bunu yaparken katı tüketilecek bu öğünü iyice küçük parçalar halinde ve çok çiğneyerek geçirmek çok önemli. Çünkü amacımız bağırsağı ve mideyi yormadan yemek yemek. Bu yüzden çoğunlukla sıvı tüketiyor ve verilen bir öğünü de hafif geçirmeye çalışıyoruz.

Not2: Siyah çay ve kahve türevleri ne yazık ki kullanılmıyor. Üşenmeyenler bitki çayı demleyerek tüketebilirler ama mide bir süreden sonra onu da istemiyor.

Not3: Bunu bir diyet olarak görenler için peşin peşin söyleyeyim bu öyle bir şey değil. Yapanların birçoğu kilo vermek yerine süreç içerisinde kilo almış ve karaciğeri temizlendikten sonra sağlıklı bir beslenme ile sağlıklı kilo verme dönemine geçmiş. Aşağıda yazanları okuyup “Bunlarla kilo alınır mı yaa” diyecekler için de izah edelim; Orada portakal suyu yazan şey 6-7 portakaldan sıkılıyor. Havuç suyu 1kg havuçtan çıkıyor. Hal böyle olunca vitamin açısından bir eksiklik yaşamıyor aksine fazlasını alıyorsunuz. Şahsen ben 1kg havucu 2 ayda ancak tüketiyordum. Yani bu 17 günü kilonuza değil, karaciğerinize odaklanarak geçirin. 17 günden sonra temizlik tamamlanınca, diyet tercih edebilirsiniz.

Not4: Süreç içerisinde benim de aklıma hep “Beş tane elma sıkmayayım da, birini katır kutur yiyeyim” fikri geliyordu. Bugün izahlı cevaba ulaştım. Sabah mide yeni açılacakken, ona katı ve sert şeyler göndermek hem sindirimini zorlaştırır hem de mide ve bağırsakları yorarmış. Bu yüzden sabah ne yaparsan yap, sıvı tüket. Mideyi rahat yakacağı şeylerle aç. Akşam öğünündeki sebze ve meyve suyu için de, -sürekli olmamamak kaydıyla-zorunda kaldıkça tek çeşit bir meyveyi muhakkak kabuklarını soyarak ve +20 kez çiğneyerek yiyebilirmişiz. Fakat bu birazcık süreci zorlaştırmak demek, sindirim anlamında değil tokluk anlamında. Çünkü biz bir taneyi öyle yiyerek tatmin olsak da, gece hafif bir kazınma, sabah ise meyve suyu ile doymama gibi bir hal hasıl oluyor. Ona göre yani.

Not5: Süreci kısatlamayı düşünenler için açık açık söyleyeyim; 2. ve 3. gün yaşadığım şiddetli baş ağısından sonra 10.güne kadar zerre sıkıntım olmadı, çok şükür. Fakat aynı kitapta yazıldığı gibi 10.günden sonra midem ve bağırsaklarım kendi özgürlüğünü ilan etti. Vücudum temizliğe ancak 10.gün de hazırlanabildi. Çünkü ancak gdo’lu ve sağlıksız besinlerden temizlendi.

Not6: Siz de benim gibi sebze suyu sıkmaya üşenip nadiren içerseniz ve sporumsu şeylerle bu süreçte vücuttan aşırı ter atarsanız eloktrolit kaybı yaşamanız kaçınılmaz. Bu yüzden ara sıra sade limon suyu içmeyi ihmal etmeyin. Bir de son üç gündeki magnezyum sülfatı unutmayın. Çünkü ben bunlara dikkat etmeyip son üç günde ciddi bir baş dönmesi yaşadım. Tansiyonum harika, şekerim normal insanlara göre müthiş çıkınca sebebin elektorlit eksikliği olduğu ortaya çıktı. İki gün boyunca her gün bir maden suyu içerek bu dertten kurtuldum hamdolsun. Sizin de aklınızda bulunsun, soda içme evresine gelmeden tedbirli başlayın. Çünkü sodanın bu listelerde aslında olmaması gerek.
Not7: Hiç kaçamak yapmadım mı? Bir kere çok açlık hissettiğimde bir kaşık doğal pekmez yedim. Bir de 5-9.günler arası midemin boşluğu hareket ettikçe canımı acıtıyordu, sırtıma yapıştı derler ya heh onun gibi. O günlerde akşamları 1-2 hurma kemirdim. Sonra midemin o haline alıştım ve bıraktım. Son olarak bir gün spora gidecektim ve portakal suyunu çay bardağı seviyesine indirip, içine muz ekleyecekken üşenip muzu ezerek yedim. İşte hepsi bu 🙂

Genel Değerlendirme: Bu sürece başlarken nasıl bitecek diye değil de, sonunda ne olacak diye endişeleniyordum. Benim gibi düşünenler için sonunda ne oluyor söyleyeyim; Normalde sabahları kaçta kalkarsanız kalkın dayak yemiş gibi uyanıyordunuz ya işte o geçiyor. Sabah 8.30’da kalkıyorsunuz ve bıraksalar kmlerce koşarsınız. Sonra gün içinde daha dinç oluyorsunuz, çünkü mideniz ağırlık yapmıyor. Zekanızın daha işlek olacağına bile inanabilirsiniz, normalde aklımda kalmayan ayrıntıları şıp diye hatırlıyorum. En önemlisi çok uykum olsa da gece yatakta saatlerce debelenirken, şimdi yatağa girmeden uyukluyorum. Üstelik saat 11’de! İlk bakışta bunlar sağlık gibi görünmese de, aslında içeriği incelediğinde sağlıklı vücuudun tanımları.
Bir de herkesin aklına “taş kum vs gibi şeyler çıktı mı?” sorusu var. Elbette çıkıyor, çünkü midemiz karaciğerimiz adeta bir bataklık. Her zeytinyağı içişimizden sonra süzülüp gidiyorlar. Ben böyle incelemelerden çok hoşlanmam ama sizler kendiniz yaparken incelerseniz daha iyi fark edersiniz sanırım. Ek olarak, herkes aynı sonucu görememekle birlikte kimisi son günlerde sivilce dökerek, kimisi kusarak, kimi ishal olarak geçiriyormuş. Bunlar için kitapta alternatif öneriler var. İnşallah niyetlenen sıkıntısız bir şekilde güzel sonuca ulaşır.
Tavsiyem sıkıntılar olsa da bırakmamanız olur.
Tabi yine de o güzel bedeniniz bilir.
___________________________

1.Gün – 5 Mart Pazar

Sabah: Portakal + Greyfurt suyu.
Öğlen: Çok pişmiş bakla + sarımsaklı yoğurt
Akşam: Havuç suyu
Gece: 30gr zeytinyağı + 30 gr limonsuyu

Değerlendirme: İlk gün olması ve kahvaltısız güne başlamış olmanın etkisiyle fazla üşüdüm. Ekstra bir halsizlik ve bitkinlik yaşamadım. Bir de annem sulu köfte yapmış, bir miktar zor direndim ama direndim. Zeytinyağı içmek konusunda endişelerim vardı, onu da kafaya dikerek sorunsuz geçirdim. Böylelikle ilk gün bitti, geçmişler olsun.

2.Gün – 6 Mart Pazartesi

Sabah: Portakal + Greyfurt suyu
Öğlen: Pırasa + maydonozlu yoğurt
Akşam: Elma suyu
Gece: 30 gr zeytinyağı + 30 gr limonsuyu

Değerlendirme: Sanırım ilk günün acısı ikinci gün çıkıyormuş. Öğle yemeğinden sonra şiddetli bir baş ağrısıyla birkaç saat uyumam gerekti. Aslıhan abla bunun ilk 4 gün çok normal olduğunu, vücudun 4.günden sonra alışacağını belirtti. Fakat ikindi namazı için kalktığımda hamdolsun toparlanmıştım. Akşam ise tamamen iyi derecede ev halkına eşlik ettim. Ve ikinci gün de böylelikle bitti, geçmişler olsun..

3.Gün – 7 Mart Salı

Sabah: Nar suyu
Öğlen: Elmalı+tarçın yeşil çay
Akşam: Sebze haşlama + yoğurt
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Bugün baş ağrısı çekmedeki son gün diye geçiyordu, ben de baş ağrısı hissetmemek için kendimi sokağa attım. Gayet başarılıydı. Sadece normal performansıma göre daha çabuk yorulduğumu farkedince daha yavaş yürümem gerekti. Ama bu kadarı da olur sanırım, 3 gündür sebze meyve yiyorum sonuçta…

4.Gün – 8 Mart Çarşamba

Sabah: Portakal +Greyfurt
Öğlen-Akşam: Brokoli haşlaması + yoğurt
Gece: zeytinyağı + limon suyu

Değerlendirme: Günü yine sokaklarda koşturararak geçirince yemeği unuttum ve akşam ile birleştirmek zorunda kaldım. Ama sıfır açlık hissi ve sıfır ağrı sızı. Hamdolsun. Sadece akşama doğru geçmek bilmez bir hıçkırık ile karşılaştım ama sanırım bunun bununla alakası yoktur. 😀

5.Gün – 9 Mart Perşembe

Sabah: Portakal +Greyfurt
Öğlen: Portakallı kereviz
Akşam: Havuç suyu
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Yorgunluk ve açlık olarak hala gayet iyiyim, sadece bu akşam havuç suyunu içerken çok zorlandım. Yarısını içip bırakınca da gece açlık bastırdı. Bir hurmayı kemireceğim aklıma gelmezdi ama bu gece onu da yapmış oldum. Haydi geçmiş olsun.

6.Gün – 10 Mart Cuma 

Sabah: 1 Elma (Sıkacak fırsatım olmadığı için kabuğunu soyup iyice çiğneyerek yedim)
Öğlen: Haşlanmış patates
Akşam: Şekersiz kuru elma hoşafı
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Sanırım insanın yedikçe yiyesi geliyor arkadaşlar, haliyle az yeyince de böyle bir istek hasıl olmuyor. Öğlen yediğim patatesten sonra hayli aç hissettim kendimi. Allahtan zapt edebildim de günü sorunsuz bitirdik. Yine ağrı, sızı, kusma gibi garaip tepkimelerle karşılaşmadım. Çok şükür.

7.Gün – 11 Mart Cumartesi

Sabah: Portakal suyu + limon suyu
Öğle: yoğurtlu kabak salatası + patates haşlaması
Akşam: zencefil çayı
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Artık tamamen alıştığımı hissediyorum. Can çekintilerinin de sonuna geldik sanırım. Önümde yüzlerce çay sofrası geçtiği halde göz ucumun dahi kaymamasını başka nasıl izah edeyim…

8.Gün – 12 Mart Pazar

Sabah: Şekersiz kuru elma hoşafı
Öğle: Nar suyu
Akşam: Yoğurtlu kabak salatası
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Tüm gün dışarıda koşturmama rağmen beni ve enerjimi maksimumda tutan nar suyuna sevgi ve hürmetler. Şiddetle tavsiye ediyorum, çünkü süreci en rahat geçirmenizi sağlayan şey; nar suyu.

9.Gün – 13 Mart Pazartesi

Sabah: Portakal suyu + limon suyu
Öğle: Haşlanmış ıspanak + yoğurt
Akşam: Şekersiz kuru elma hoşafı
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Kitapta pişmiş ıspanağın çok da hoş bir vitamin etkisi olmadığı yazıyor. Bu yüzden su da haşlamak yerine, sıcak suyla sündürüp azıcık zeytinyağında kavurarak yemeyi tercih ettim. Sizin de aklınızda bulunsun; çiğ ıspanak bağırsak için müthiş şifa iken, pişmiş ve özellikle bekletilmiş ıspanak/ıspanak yemeği bağırsaklarda taş ve çeşitli sorunları beraberinde getirirmiş.

10.Gün – 14 Mart Salı

Sabah: Nar suyu
Öğle: Soğanda kavrulmuş ıspanak – yoğurt
Akşam: Nar suyu
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: İki gündür ıspanak ile imtihan oluyorum, çok sevdiğim şekilde yapılmış oluşuna dayanamayıp yine yedim. Ama tazeydi diye yedim. Bekletilmiş olsa yemezdim. Çünkü bekletilmiş ıspanaktan şifa değil yalnızca kuru kuru doluluk hissi kalıyor mideye.

11.Gün – 15 Mart Çarşamba

Sabah: Elma suyu
Öğle: Pırasa + yoğurt
Akşam: Havuçsuyu
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Artık 10 günü devirmenin etkisiyle iyice vücudum bu duruma tepki göstermeye başladı. Özellikle ağız kuruluğu ne yaparsanız yapın geçmiyor. İki gündür farkediyorum bunu. Kitapta da esas etkilerin 10.gün ile ortaya çıkacağı yazıyordu. Haydi bakalım o zaman, şimdi karaciğerim düşünsün.

12.Gün – 16 Mart Perşembe 

Sabah: Nar suyu
Öğle: Mevsim salatası
Akşam: 1 ezilmiş muz, 1çk pekmez
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

13.Gün – 17 Mart Cuma

Sabah: Portakal suyu + ezilmiş muz
Öğle: Yoğurtlu borani
Akşam: yeşil çay + iki hurma
Gece: 30gr zeytinyağı + 30gr limon suyu

Değerlendirme: Bugün akılsız başımın cezasını yine başım çekti. Şu kadar günlük açlığıma, karbonhidratsız kalışıma aldırmadan spora gittim. Ve bilin bakalım eve dönerken ne oldu? Evet hoş şeyler olmadı. Tüm gün baş dönmesiyle yatmak zorunda kaldım. Yarın hazırlığın son günü idi aslında. Ama ben yarın asıl temizlik süresine başlayacağım. İnşallah hayırlı sonuçlar diyor ve benim yaptığım hataları yapmamanız konusunda ısrarla uyarıyorum. Güya muz enerji verir zorlanmam diyordum. Gerçi yaparken hiç zorlanmadım ama olsun. Karaciğeri yormamam gerekirdi… ah ben!

Temizlik Dönemi

1.Gün – 18 Mart Cumartesi

Sabah: Portakal suyu
Öğlen: Çorba
Akşam: Portakal suyu

Değerlendirme: Dünkü sporun acısını bugün hala atıyorken direkt temizleme evresine geçmek mümkün olmadı.Bu yüzden benimle aynı sorunu yaşayan olursa diye ufacık bir not geçiyorum; Aşırı terleme durumlarında vücut elektrolit kaybı yaşarmış. Ve çeşitli şekillerle bu elektrolitler yerine konulmazsa, bu baş dönmeleri ve göz kararmaları periyodik halde kendini tekrarlarmış. Gerek kaynak su, gerek maden suyu gerek limon gibi besinlerle bu en kısa zamanda tamamlanırsa Allah’ın izniyle şifa olurmuş. -ki hamdolsun oldu- Bir sodanın içine limonu sıkıp içinde, baş dönmesinden eser kalmadı. Biraz çorba biraz sodanın temizlik sürecini bozmadığını öğrenince, bugünü de temizlikten sayarak devam etme kararım vatana millete hayırlı olsun.

2.Gün – 19 Mart Pazar

Sabah: Portakal suyu
Öğlen: Soda
Akşam: Elma suyu

Değerlendirme: Temizliğin ikinci gününde zorlanmadım çünkü tüm gün dışarıdaydım ve eve gelince gün bitmişti. Tavsiye ederim, kendinizi zinde hissediyorsanız evde bitirmeyin günleri, daha zor oluyor. Bir de ben bugün yine soda içtim ama bunu savunmuyorum, içmemeniz daha hayırlı olur. Ben sadece elektrolit tamamlamaya calısıyorum diye böyle oluyor 🙁

3.Gün – 20 Mart Pazartesi

Sabah- öğle – akşam: Nar suyu

Değerlendirme: Son gün sıfır katı gıdayla geçmesi gerektiği için en sevdiğim meyveyi tüm gün içmeye karar verdim. Bu yüzden keyifli bir gün olacağa benziyor. Akşam 5 itibariyle son bir bardak magnezyum sülfatımız var ve sonrasında kilo ve boy ortalamamız doğrultusunda içmem gereken birkaç yüz gram zeytinyağı. Sonra da sıcak su torbamıza sarılıp uyuyoruz.  İşte hepsi bu.

____________________

Yazının genel değerlendirmesini, notların altına iliştiriyorum ki aşağıda gözden kaybolmasın.
Fakat bu kısıma kadar okuyanlar tahmin ediyorum ki yapmaya niyetli olanlar, bu yüzden onlar için başarılı temizlikler diliyorum, inşallah şifa bulur ve beklediğiniz etkileri görürsünüz.

Sağlıklı günler.

“Karaciğer Temizliği” üzerine 18 yorum

  1. Bu sürecin sonunu büyük merakla bekliyorum. Çünkü kendim son bir senedir karaciğer temizlemesi olsun, açlıklar olsun defalarca niyet edip başlayıp bir türlü sonunu getiremediğim için pes etmiş bir haldeyim. Belki tekrar başlamama vesile olur. Şifa bulmanız duasıyla..

    Yanıtla
  2. Maşallah size Allah muvaffak eylesin tertemiz bir karacigerle hafif bir mideyle zinde saglikli bir vücudla daim olun inşaAllah evet ben sonuna kadar okuyup bebisimi buyütüp niyetlenenlerdenim insallah

    Yanıtla
  3. İnşallah kitabı alıp detaylı bilgi edinmek istiyorum ama özellikle yapılması gereken bir mevsim var mı önümüz yaz mesela niyetlensek yapabilir miyiz yazın?

    Yanıtla
  4. Merhaba. Çok önemli olduğunu düşündüğüm bir noktayı sormak istiyordum da, bu tükettiğiniz gıdaların kişiden kişiye göre değişmesi gerek değil mi? Veya kişi bunu yapmadan önce bedeni buna uygun mu değil mi saptanmalı. Allah razı olsun tecrübenizi paylaşmışsınız, inşaAllah kimse benim gibi yanlış açlığı yapıp kendini hastanede bulmaz ? Keşke bizim de tanıdığımız açık görüşlü bir doktor olsaydı.

    Yanıtla
  5. Gönül hanım lavman son gün gece ve sabah ypılması gerekiyor normalde. Ben suan 12.gündeyim lavman korkutuyor ama yapılmazsa atıklar zehirleyebilirmiş

    Yanıtla
  6. Esselamualeyküm ellerinize sağlık faydalı bir yazı olmuş. Yazınızdan sonra bende Karaciğer Temizliği yapmaya niyetlendim fakat kafamda bir cevabını bulamadığım bir soru oluştu. 14 günlük hazırlığı yapmadan 3 günlük Karaciğer Temizliğini yapabiliyor muyuz ?

    Yanıtla
  7. Merhaba gonul hanim size mail attim geri donus yaparsaniz beni cok mutlu edersiniz. Hayirli gunler

    Yanıtla
  8. Merhabalar gönül hanim. Ara ara gelip okuyorum yazılarınızı bu defa sadece ilim öğrenme değil amel de etme niyetindeyim:) safer ayı ile birlikte karaciğer temizliği yapmak istiyorum. Gerekli hazililrligi yaptım. Gercek Tıp kitabı lavman seti magnezyum sülfat vs ama aklıma takılan çok büyük bir soru var. Normalde aç karna tiroid ilacı alan birisiyim bu temizlik sürecinde acaba hap kullanmayı bırakmalı miyim. Ben sizin kadar şanslı değilim etrafında olayı bu yönüyle ele alan uzmanlar yok şimdi herkez modern tip yönüyle bana akıl verir sorsalar ama ben içime sinecek bu arinmayi gerçekleştirecek bir cevap pesindeyim. Acaba sizin bilginiz ve tavsiyeniz var mı. Cevabıniz için şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  9. Elinize saglik.fakat bu sekilde liste vermeniz pek dogru olmamis zira kan grubuna gore alinmasi gereken sebze ve meyveler kisiye ozeldir ve farklilik gosterir.cok onemli bir detay daha var aslinda nasilki etle yogurt yenmez ise ispanak ile de yogurt birarada tuketilemez.toksine sebep olur

    Yanıtla
  10. Gönül Hanım ben de bugün itibariyle başlıyorum ancak porsiyon konusunda kafam karıştı. 1 bardak mı meyve suyu içmeliyiz sınır var mı?

    Yanıtla

Yorum yapın